Sådan beregnes størrelsen på dit kompensationskrav


I de fleste tilfælde er det nemt at regne ud, hvor meget man har krav på i kompensation. I andre tilfælde er det lidt sværere. To afgørelser fra EU-Domstolen – C-939/19 og C-559/16 – gør det nemmere at finde rundt i reglerne.


Hvis man bliver udsat for boardingafvisning, forsinkelse eller aflysning, har man i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 261/2004 af 11. februar 2004 (”Flyforordningen”) krav på flykompensation.

Størrelsen på kompensationen fremgår af Flyforordningens art. 7, stk. 1, og afhænger af forsinkelsens varighed og distancen mellem afrejselufthavnen og det endelige bestemmelsessted.

F.eks. har du krav på 600 Euro, hvis dit fly fra New York til København bliver aflyst, forudsat, at du ikke har modtaget meddelelse om aflysningen senest 2 uger inden afgang.

Indtil for nyligt har visse flyselskaber gjort gældende, at passagerer med mellemlandinger kun har krav på kompensation i forhold til distancen på den forsinkede flyvning: Havde du altså en mellemlanding i Amsterdam på din rejse hjem fra New York, og var det ruten mellem Amsterdam og København, som blev forsinket, hævdede flyselskabet, at du kun havde krav på 250 Euro.

Et sådant synspunkt strider imidlertid mod en kendelse fra EU-Domstolen i sag C-939/19, hvor det blev fastslået, at størrelsen på kompensationen skal beregnes på baggrund af distancen mellem det oprindelige afrejsested og den endelige destination – uanset evt. mellemlandinger og flyskift – forudsat, at der er tale om en samlet booking.

I henhold til Flyforordningens art. 7, stk. 1, sidste pkt. er grundlaget, ved fastsættelse af distancen, ”det sidste bestemmelsessted, hvor boardingafvisning eller aflysning forsinker passagerens ankomst efter det planmæssige ankomsttidspunkt”.

I Flyforordningens art. 2, litra h) er begrebet ”endeligt bestemmelsessted” da også defineret som ”det bestemmelsessted, der er anført på den billet, der fremvises ved indcheckningsskranken eller, ved direkte tilsluttede flyforbindelser, bestemmelsesstedet for den sidste flyvning; alternative tilsluttede flyforbindelser, der er til rådighed, tages ikke i betragtning hvis det oprindeligt planlagte ankomsttidspunkt overholdes.”

Begrebet ”distancen” i tilfælde af flyvninger med tilsluttede flyforbindelser omfatter i øvrigt distancen mellem det første afgangssted og det endelige bestemmelsessted, beregnet efter storcirkelmetoden (den korteste afstand mellem to punkter henover en overflade), uanset den faktisk tilbagelagte (forsinkede) flyrutes længde. Dette fremgår da også af EU-Domstolens sag C-559/16.
Hvis man forestillede sig (det utænkelige), at du skulle hjem fra en ferie i Amsterdam, og du valgte at flyve via New York, havde du, med andre ord, stadig kun krav på 250 Euro, hvis et af dine fly blev aflyst.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget du har krav på i flykompensation, vil vi meget gerne hjælpe dig.

Det siger vores kunder

Tryg hjælpTrygt at få hjælp fra en advokat. Fik kompensation og erstatning for nye flybilletter. Kan klart anbefales 🙂   Christina
Christina
Kompenseret kunde
Vundet sag mod RyanairVores fly fra London blev aflyst og Ryanair svarede aldrig da vi selv skrev til dem. Flyadvokaten trak dem så i retten, og vi vandt sagen. Tak, vi kunne ikke have gjort det uden jeres hjælp.
Alice og Svend-Erik
Kompenseret kunde
Mega god advokathjælpMeget professionel og kyndig advokathjælp og nemt at få hjælp derfra. Sagen blev behandlet ordentligt fra start til slut.
Michela Lykke Juul Tyron
Kompenseret kunde
Virkelig god serviceSuper service fra start til slut. For mit vedkomne var det kæmpehjælp. Vil sikkert godt kunne selv, men fedt der bare komme penge ind på konto uden at jeg selv gør noget.
Mie Mogensen
Kompenseret kunde
Enormt god sagsbehandlingFlyadvokaten holdt fast i erstatningskravet hele vejen igennem retssystemet og vandt sagen.
Jesper Theil Nielsen
Kompenseret kunde

Skriv til os

33433333